REKLAMA
REKLAMA

1,4 proc. spadek dochodów Polaków. Systematycznie spada spożycie podstawowych artykułów żywnościowych

Autor: www.dlahandlu.pl 4 października 2012 09:56

1,4 proc. spadek dochodów Polaków. Systematycznie spada spożycie podstawowych artykułów żywnościowych

Według danych GUS-u w ubiegłym roku w gospodarstwach domowych ogółem przeciętny miesięczny dochód na osobę ukształtował się na poziomie 1227 zł i był realnie niższy o 1,4% od dochodu z roku 2010 (w 2010 r. - wzrost o 4,3%). Realny spadek dochodów gospodarstw domowych odnotowano po sześciu kolejnych latach realnych wzrostów dochodów. Systematycznie spada przeciętne miesięczne spożycie na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych.

REKLAMA

Poziom przeciętnych miesięcznych wydatków w gospodarstwach domowych na osobę w 2011 r. wyniósł 1015 zł i był realnie niższy o 1,8% niż w roku 2010, w tym na towary i usługi konsumpcyjne - 972 zł (realnie niższy niż w 2010 r. o 1,5%). Realny spadek wydatków zarejestrowano
po pięciu kolejnych latach realnego wzrost. 

Nadal najwyższy udział w strukturze wydatków ogółu gospodarstw domowych miały wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe (25,0%), przy czym w gospodarstwach pracujących na własny rachunek stanowiły one 21,2%, a w gospodarstwach rolników - 33,0% wszystkich wydatków. Zaobserwowano minimalnie rosnący trend udziału wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe w wydatkach ogółem (o 0,2 pkt proc.) z wyjątkiem gospodarstw domowych emerytów (spadek o 0,2 pkt proc.).

Systematycznie spada przeciętne miesięczne spożycie na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych. W 2011 r. najbardziej spadło spożycie cukru (o 9,2%), mięsa wołowego (o 9,1%), tłuszczów zwierzęcych (o 7,1%), w tym masła (o 3,7%). Spadło również spożycie mąki (o 6,8%), napojów mlecznych (o 6,7%), kaszy, ryżu i płatków (o 4,9%), pieczywa (o 4,5%), ryb (o 4,4%), owoców (o 4,1%), co jest wynikiem spadku spożycia jabłek (o 12,0%) i owoców jagodowych (o 7,1%), Zmniejszyło się również spożycie mleka, śmietany i śmietanki (o 2,6%) oraz ziemniaków i jaj (o 2,1%).

W grupie warzyw odnotowano wzrost spożycia pomidorów (o 15,8%), a wśród owoców - bananów (o 4,9%) i owoców cytrusowych (o 1,6%). Wzrosło również spożycie napojów bezalkoholowych (o 2,3%), głównie wód mineralnych i źródlanych (o 3,4%). Najistotniejsze zmiany w spożyciu żywności wystąpiły w gospodarstwach domowych rolników. W grupie tej spadło spożycie tłuszczów zwierzęcych (o 13,7%), w tym masła (o 8,0%),
a także kaszy, ryżu i płatków (o 12,5%), owoców (o 9,7%), cukru (o 9,6%), a wzrosło spożycie twardych tłuszczów roślinnych (o 6,1%).

 

  • Marta 2012-10-17 21:29:53

    Ponieważ moje dochody stoją w miejscu, zawsze jednakową kwotę przeznaczam na żywność. Jeśli coś drożeje, to szukam tańszych odpowiedników, zastepuję te droższe artykuły czymś tańszym . Wędlin nie kupuję , wolę upiec kawałek mięsa czy samej zrobić roladę czy pasztet.Kupuje w promocji ale porównuję cały czas ceny.Często kupuję więcej w hurtowni albo zamawiam pół świnki za pośrednictwem znajomych.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12382

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA