10 proc. konsumentów kupuje ekologiczną żywność

Autor: www.dlahandlu.pl 30 listopada 2011 14:04

10 proc. konsumentów kupuje ekologiczną żywność

Wzrost rynku żywności ekologicznej w Polsce w ostatnich kilku latach wyniósł przeciętnie 20-30 proc. rocznie Euromonitor International szacuje, że rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2010 r. osiągnął wielkość 300 mln zł, o 50 proc. więcej niż w roku 2009.

W roku 2010 mielismy 20 528 gospodarstw ekologicznych zajmujących 519 068 ha. Uprawy ekologiczne zajmowały 3,3 proc. powierzchni upraw w Polsce 70 proc. gospodarstw ekologicznych mają powierzchnie poniżej 20 ha. Polska eksportuje rocznie ok. 10 tys ton ekologicznych owocow i warzyw na rynki EU.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce to tylko ok. 0,25 proc. całego rynku żywnościowego .Jeden z najważniejszych problemów w rozwoju rynku to: niska świadomość społeczeństwa - zaledwie 10 proc. konsumentów kupuje ekologiczną żywność, niskie nakłady na reklamę żywności ekologicznej.

Największymi konsumentami produktów ekologicznych w Europie są Niemcy (5,8 mld EUR), Francja( 3 mld EUR) oraz Anglia (2mld).
Duża dysproporcja wydatków na żywność ekologiczną w Europie w przeliczeniu na jednego mieszkańca - przeciętny Duńczyk na żywność ekologiczną wydał w 2009 roku około 138 euro, Szwajcar 131 euro, Austriak 103 euro, a statystyczny Polak ok. 2 euro.


 

 

 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane