REKLAMA
REKLAMA

20-proc. wzrost sprzedaży piw regionalnych

Autor: PAP 14 lipca 2012 15:51

Po latach zapaści coraz swobodniej poczynają sobie małe, lokalne browary. Choć produkują piwo o niepowtarzalnym smaku, to często nie maja pieniędzy na marketing i reklamę - przez to znane są tylko w swoim regionie.

REKLAMA

Zwiększające się zainteresowanie smakami piw regionalnych tłumaczy prezes Browaru Ciechan Marek Jakubiak: "Klienci zaczynają doceniać jakość produktu. Ludziom przestało zależeć na piciu samego piwa, ale ważne jest dla nich to, jakie to jest piwo i jak jest ważone. Klienci zwracają uwagę na jakość" - powiedział Jakubiak.

Choć piwa w Polsce pije się z roku na rok coraz mniej, to sprzedaż piw pochodzących z lokalnych browarów rośnie: "Co roku sprzedaż piw regionalnych wzrasta o 20 procent" - informuje Marek Jakubiak z Browaru Ciechan.
Lokalne browary stały się bardzo popularne na zachodzie. Czy w Polsce będzie podobnie? "Piwo regionalne jest po prostu prawdziwe, dlatego ludzie je kupują. Piwa koncernowe są zbliżone smakami do siebie, choć nie są identyczne. W Polsce zaczęto jednak walczyć o jakość. Piwo musi smakować, inaczej się nie sprzeda. Przez ostatnie lata małe browary walczą o jakość i wybijają się na liderów smaku" - przekonuje w rozmowie Marek Jakubiak.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12311

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA