4-proc. spadek spożycia pieczywa

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 18 kwietnia 2012 15:10

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna" w 2011 r. statystyczny Polak zjadł 53,8 kg pieczywa. To 4 proc. mniej niż w 2010 r. i o ponad 43 kg mniej niż w roku 1993.

Zdaniem ekspertów pytanych przez „DGP" pieczywo przegrywa konkurencję m.in. z makaronami, płatkami śniadaniowymi czy z przekąskami. Dodatkowym powodem jest to, że chleb i bułki systematycznie drożeją, co przekłada się na wielkość ich konsumpcji.

Według szacunków ekspertów cytowanych przez „DGP" w najbliższych latach konsumpcja chleba i bułek spadnie do poziomu 45 kg na osobę rocznie, co oznacza bankructwo dla części z 10 tys. piekarni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10821

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane