Analityk: Spożycie wędlin wysokogatunkowych może wzrosnąć

Autor: portalspozywczy.pl 10 lutego 2011 12:48

- Rynek wędlin wysokogatunkowych będzie rozwijał się szybciej niż w ubiegłym roku. Nastroje konsumentów w 2010 r. były złe, w tym roku powinien wzrosnąć optymizm i tym samym wydatki na lepszą gatunkowo żywność - mówi Michał Koleśnikow, analityk Rynków Rolnych w Banku BGŻ.

Według danych GUS - nawet w czasie kryzysu spożycie wysokogatunkowych wędlin rosło, choć wolniej niż w poprzednich latach. - Wychodzenie z kryzysu może umocnić tendencję wzrostową spożycia - zapowiada Koleśnikow. - Zainteresowanie konsumentów droższymi wyrobami mięsnymi wynika ze zniechęcania części konsumentów do tanich wędlin - dodaje.

Kilka lat temu zaostrzył się wyraźny podział rynku. - Większa część konsumentów nadal zwraca uwagę jedynie na cenę, co zmusza zakłady mięsne do odpowiedniego dostosowania swojej oferty. Jednak część klientów, woli zapłacić więcej za lepszą jakość. I ta grupa będzie rosła. Po pierwsze dlatego, że coraz więcej konsumentów jest na to stać, a po drugie dlatego, że rośnie świadomość faktu, że dobra wędlina musi odpowiednio kosztować - zauważa analityk Banku Gospodarki Żywnościowej.

Produkty z wyższej półki będą zwiększały udział w rynku. - Natomiast jeśli chodzi o liczbę asortymentów i marek, to niekoniecznie będzie rosła - zaznacza Michał Koleśnikow.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11084

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane