Badanie: Konsumenci chcą żywności bez szkodliwych składników

Autor: PAP/ dlahandlu.pl 24 lipca 2014 20:14

Z badania "Opinie konsumentów wielkomiejskich na temat żywności i żywienia" przeprowadzonego w lipcu br. przez TNS Polska wynika, że dla ponad 60 proc. konsumentów bardzo ważne jest, by żywność była smaczna, nie zawierała szkodliwych składników, poprawiała kondycję zdrowotną i zawierała wyłącznie naturalne składniki.

Wyniki wskazują również, że prawie dwie trzecie mieszkańców dużych polskich miast (ponad 60 proc.) za zdrową żywność uważa produkty bez konserwantów. Ponad 40 proc. utożsamia zdrową żywność także z warzywami i owocami, natomiast tylko 37 proc. - z żywnością ekologiczną. Kolejną grupę stanowi żywność nieprzetworzona (26 proc.).

Badanie na temat żywności ekologicznej przeprowadzili też eksperci z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Wynika z nich, że 52 proc. polskich konsumentów kupuje żywność ekologiczną, jednak tylko 11 proc. robi to regularnie. Badania te wskazują również na to, że konsumenci za najważniejszą zaletę żywności ekologicznej uznali jej smak, a najmniej ważna okazała się niska zawartość kalorii.

Badanie TNS Polska zostało zrealizowane dla Carrefour Polska na 1000-osobowej próbie konsumentów wielkomiejskich techniką CAPI (wywiady indywidualne wspomagane komputerowo) w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Łodzi i Wrocławiu od 9 do 14 lipca 2014 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10971

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane