Bio Planet: W tym roku ruszy ok. 50 specjalistycznych sklepów ekologicznych

www.portalspozywczy.pl 16 lutego 2015 15:14

Rynek żywności ekologicznej wzrośnie w tym roku o rekordowe 130 mln zł i osiągnie wartość około 770 mln zł (w cenach detalicznych). Dynamika rozwoju z roku na rok rośnie i już za 2 lata wartość całego rynku powinna przekroczyć 1 mld zł – wynika z analizy spółki Bio Planet.

Jeżeli tendencja będzie utrzymywać się przez najbliższe lata, to już w 2022 r. branża produktów ekologicznych może osiągnąć 1 proc. ogólnego rynku spożywczego, czyli prawie 3 mld zł.

- W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej rynek produktów rolnictwa ekologicznego kształtuje się na poziomie ok. 2-6 proc. rynku spożywczego a w Polsce dopiero w 2015 r. zbliży się do granicy 0,33 proc. W rekordowej pod tym względem Szwajcarii udział bio produktów w handlu żywności wyniósł 6,3 proc. w 2012 r. W nadchodzących latach spodziewamy się systematycznego i zdywersyfikowanego wzrostu rynku produktów ekologicznych w naszym kraju. Zwiększenie popytu będzie wynikać przede wszystkim z obniżenia cen produktów, ze względu na malejące koszty logistyczne podmiotów produkcyjnych i dystrybucyjnych oraz ze względu na rozwój siatki sprzedaży przez co produkty trafią do szerszej grupy odbiorców - mówi Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet.

Jak wynika z prognoz firmy Bio Planet liczba specjalistycznych sklepów ekologicznych w 2015 r. wzrośnie z obecnego poziomu 700 do około 750. Najwięcej nowych punktów otwiera się w dużych miastach, gdzie trendy żywieniowe zmieniają się szybciej niż w mniejszych aglomeracjach. - Najczęściej po produkty eko sięgają mieszkańcy dużych miast. Coraz chętniej na zakup produktów ekologicznych decydują się osoby starsze, czy grupy ukierunkowane medycznie takie jak np. matki karmiące, czy osoby na specjalistycznych dietach. Rosnąca popularność zdrowej żywności to także konsekwencja edukacji w zakresie dbania o środowisko - ocenia Strużyna.

- Warto też wspomnieć o rządowych działaniach odnośnie poprawy przyzwyczajeń żywnościowych Polaków, a zwłaszcza dzieci i młodzieży. Od 1 września 2015 wejdzie w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności, która ma za zadanie ograniczenie dostępu dla dzieci do produktów, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną wielu przewlekłych chorób. W rozporządzeniu Ministerstwo Zdrowia określiło, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych oraz jakie jedzenie będzie podawane na stołówkach. Lista produktów dopuszczalnych przez Ministerstwo będzie w pierwszej kolejności uwzględniała wartości odżywcze i zdrowotne. Dodatkowo Sejm i Senat uchwalił pod koniec 2014 roku nowelizacje ustawy o rolnictwie ekologiczny, która w znacznym zakresie ułatwi polskim rolnikom uprawę eko żywności - podkreśla prezes Bio Planet.

W skali roku Polak na żywność ekologiczną wydaje około 4 euro, podczas gdy na zachodzie Europy jest to od 90 do 195 euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11733

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane