REKLAMA
REKLAMA

Bronisze: Tanieją nowalijki, drożeją warzywa z ubiegłorocznej produkcji

Autor: www.dlahandlu.pl 12 kwietnia 2013 11:34

Bronisze: Tanieją nowalijki, drożeją warzywa z ubiegłorocznej produkcji

Wpływem zimowej pogody na dystrybucję warzyw i owoców (obserwacje specjalistów Rynku Hurtowego Bronisze) były do niedawna znacznie mniejsze zakupy niż wynikałoby z kalendarza dostaw. Jeszcze w ubiegłym tygodniu czyli do 7 kwietnia podaż była wyższa niż popyt i to zarówno nowalijek jak i warzyw z ubiegłorocznej produkcji. Dopiero w ostatnich dniach popyt wyraźnie rośnie.

REKLAMA

Zdaniem kupców, konsumenci przy zimowej aurze bardziej skłonni są kupować mięso i wędliny niż włączyć do diety więcej warzyw i nowalijek. Zmniejszony popyt przy rosnącej podaży nowalijek powodował sukcesywny spadek cen, jak np. ogórków szklarniowych do ceny 2,50 zł za kilogram ( 5-6 kwietnia 2013), podczas gdy rok temu minimalna cena kilogram to było 5,75 zł. Podobnie sytuacja ma się z pomidorami, które kosztowały we wspomnianym okresie już od 7,50 zł za kilogram (w 2012 roku cena minimalna 8,75 zł za kg). Ceny hurtowe polskich ogórków są niższe niż rok temu, 2,50 - 3,30 w 2013 r. od 4,50 do 5,50 za kg w 2012 roku.

Pomidory pochodzące z upraw szklarniowych przy dość niskich temperaturach, na przełomie marca i kwietnia wymagały znacznego ogrzewania co bezspornie wpłynęło na poziom kosztów produkcji i w jakimś stopniu przełożyło się na cenę hurtową. Pod koniec pierwszej dekady kwietnia pomidory w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 6,60 do 9,20 zł., ale widać tendencję spadkową. W porównaniu do ubiegłego roku kiedy koszty produkcji były znacznie niższe, ceny hurtowe rzodkiewek szklarniowych też były niższe. Teraz w ofercie Rynku Hurtowego Bronisze pęczek kosztuje od 1,80 do 2,30, w ubiegłym roku o tej porze polskie rzodkiewki sprzedawane były w cenie od 1,30 do 1,60 zł za pęczek.

W cenach warzyw z produkcji 2012 roku zauważany jest stopniowy wzrost cen. Taka tendencja jest normalna dla okresu przednówka. Warzywa pochodzące z przechowalni będą zdrożały choćby ze względu na wysokie koszty przechowywania warzyw przez kilka miesięcy po zbiorach i straty jakie występują w czasie przechowywania. Pod koniec pierwszej dekady kwietnia marchew oferowana jest w Broniszach w cenie od 1,00 do 1,30 zł za kilogram, (marchew w klasie Premium od 1,50 do 2,00 zł za kilogram), cebula od 0,70 do 1,10 zł/kg, (2012 r. 0,30-0,60 za kg) co daje dwukrotny wzrost cen. Taniej o 25%, w porównaniu z analogicznym okresem 2012 roku sprzedawane są selery (do 2,30 zł za kilogram), pietruszka do 3 zł za kilogram czyli jest ¼ taniej niż w 2012 roku.
Na rynku pojawiły się już dostawy młodej, importowanej z Portugalii marchwi. Jednak ceny są dość wysokie bowiem w ofercie hurtowej marchew młoda na kilogramy sprzedawana jest w cenie od 2,20 do 2,50 zł za kilogram.

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4233

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA