Bronisze: Wzrosły ceny warzyw z ubiegłorocznej produkcji

Autor: Bronisze 12 stycznia 2016 13:28

W ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosły ceny m.in. kapusty, marchwi, pietruszki i ziemniaków. Przy temperaturze poniżej -10 oC sprzedaż na wolnym powietrzu była, siłą rzeczy, ograniczona. Teraz przy dodatnich temperaturach liczba sprzedawców zwiększyła się. Daje się zauważyć, jak zwykle o tej porze roku, systematyczny wzrost cen warzyw z ubiegłorocznej produkcji.

 

Najbardziej zdrożała kapusta. Aktualnie cena kilograma na Rynku Hurtowym Bronisze waha się od 1,30 do 1,80 zł, co oznacza dwukrotny wzrost ceny, w porównaniu ze styczniem 2014 r.

Większość warzyw wyprodukowanych w 2015 roku jest droższa, w porównaniu z ceną ze styczna 2014 roku. Jest to wynikiem ubiegłorocznej suszy, która wpłynęła na mniejsze plony warzyw gruntowych. Cebula w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach sprzedawana jest w cenie od 1,00 zł do 1,16 zł za kilogram (opakowania 15 kg). Marchew z krajowej produkcji jest w cenie hurtowej od 1,30 do 1,65 zł za kilogram. Jest także marchew z importu (Francja i kraje Beneluxu), w cenach takich jak krajowe. Pietruszka, której się nie importuje, jest w cenie 5 zł za kilogram.
Krajowe ziemniaki w cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram (worki 15 kg). Porównując z ubiegłym rokiem cena jest dwukrotnie wyższa. Ale w 2015 r. zebraliśmy 18 proc. mniej ziemniaków niż w 2014 r. (według danych GUS - 6,3 mln. ton).

Spadają natomiast ceny krajowych warzyw szklarniowych. Polskie pomidory malinowe są w cenie od 50 zł do 100 zł za karton 6 kg ( 8,30 zł – 16 zł za kilogram). W podobnej cenie są sprowadzane z Hiszpanii pomidory malinowe. Według informacji otrzymanych od importerów, specjalnie pod potrzeby polskich konsumentów, rolnicy hiszpańscy produkują pomidory malinowe. Jednak Polacy bardziej cenią sobie pomidory krajowe ze względu na ich smak. Krajowe ogórki szklarniowe są o tej porze droższe od importowanych. Cena ogórków polskich waha się od 11 do 12 zł za kilogram. Hiszpańskie są o połowę tańsze. Jednak, jak na tę porę roku, ze względu na dość wysokie temperatury i wysoką podaż, polska produkcja spod osłon jest o 70 proc. tańsza w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Nadal trwa sezon cytrusowy. Cytryny od 2,60 do 6 zł za kilogram. Najdroższe są hiszpańskie. Pomarańcze od 2,60 do 5,50 w ofercie hurtowej (opakowania po 10 kg). Najchętniej kupowane są pomarańcze hiszpańskie, ale są one najdroższe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11009

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane