REKLAMA
REKLAMA

Ceny chleba mogą wzrosnąć nawet o 20 proc.

Autor: IAR 12 sierpnia 2010 08:59

Ceny chleba mogą wzrosnąć nawet o 20 proc.

Piekarze tłumaczą to wzrostem cen zbóż z powodu mniejszych o 10 procent zbiorów w tym roku. Na wzrost cen mogą też mieć wpływ zawirowania na światowych rynkach z powodu wprowadzenia zakazu eksportu zboża przez Rosję.

REKLAMA
Właściciel piekarni w Warszawie Bogdan Mamaj powiedział Polskiemu Radiu, że niektórzy piekarze już 10 sierpnia podnieśli ceny, ale podwyżki dopiero się szykują. Jak wyjaśnił, będą one wprowadzane stopniowo, zaś należy się ich spodziewać przede wszystkim 1 września.

Bogdan Mamaj podkreśla, że będzie musiał podnieść ceny o 20 procent, z powodu wzrostu cen mąki i innych kosztów potrzebnych do produkcji chleba. Mamaj zaznaczył jednak, że każdy piekarz wprowadza podwyżki niezależnie.

Prezes Izb Rolniczych Wojciech Szmulewicz powiedział Polskiemu Radiu, że Rada przyjrzy się podwyżkom i zbada ich zasadność. Szmulewicz zwrócił uwagę, że w cenie chleba udział ceny mąki wynosi 15 procent. Zatem, jak podkreśla szef rady izb rolniczych, podwyżka cen mąki powinna spowodować wzrost cen pieczywa o 2-3 procent, a nie dwadzieścia, jak zapowiadają piekarze. Wojciech Szmulewicz powiedział, że producenci chleba mogą wykorzystać nieurodzaj jako okazję do podwyżki cen pieczywa.

  • Stanisław 2010-08-12 20:14:17

    Mieszkam w Warszawie i połowę czasu spędzam na wsi rolniczej. Otóż!-zaobserwowałem ,że coraz więcej kobiet bierze się do pieczenia chleba w domu-również w Warszawie.Jeżeli piekarnie będą podkręcili cenę chleba,która już teraz jest dla wielu za wysoka [jakość również nie najlepsza] to z pewnością wzrośnie produkcja domowa.Będzie to nawet zdrowsze,jeżeli handel zabezpieczy w większej ilości mąkę ekologiczna [certyfikowaną].Mam wrażenie ,że piekarnie chcą za wysoko podnieść cenę chleba-pobudzą wypiek domowy-to nie jest trudne a za to zdrowsze.

  • Sławek 2010-08-12 14:33:47

    Mieszkam w Gdańsku. Na Przymorzu jest sklepik jakiejś piekarni spoza trójmiasta, w którym ceny pieczywa są o około połowę niższe, niż standard wszędzie wokoło.

    Więc niech piekarze nie kłamią, że trzeba podnosić ceny, bo da się je znacząco obniżyć.

ZOBACZ WSZYSTKIE (2)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12735

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA