PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Ceny cukru utrzymają się na wysokim poziomie

Autor: portalspozywczy.pl 11 marca 2012 15:47

Obecne ceny cukru wynoszące około 4 zł za kilogram najprawdopodobniej będą utrzymywać się na takim poziomie, a nawet mogą jeszcze wzrosnąć - uważa Marek Przeździak, sekretarz generalny Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco. Jego zdaniem, ceny tego surowca mogłyby spaść jedynie w przypadku uwolnienia pozakwotowego cukru na rynek lub obniżenia ceł.

 Cena, jaką nam proponują w UE jako odbiorcom przemysłowym to 800 zł euro za tonę. Myślę, że cena detaliczna będzie jeszcze wyższa jak doliczymy marże, składowanie, pakowanie. Moim zdaniem, dzisiejszy poziom cenowy, czyli powyżej 4 zł za kilogram, będzie co najmniej utrzymany, a być może jeszcze wzrośnie. Póki co nie ma żadnych czynników, które mogłyby spowodować, by cena spadła. Wpływ na to mogłoby mieć po pierwsze uwolnienie większej ilości pozakwotowego cukru na rynek, a po drugie zniesienie lub radykalne zmniejszenie cła- mówi sekretarz generalny Polbisco.

 - Według naszych postulatów, rozsądny poziom cen cukru to 500-600 euro za tonę. Tymczasem same cło na cukier importowany do UE wynosi ponad 400 euro za tonę. Wystarczyłoby wprowadzić mechanizm, że jeśli cena na naszym rynku przekroczy poziom 600 euro za tonę, jest możliwość importu, ale tak, by cena cukru plus cła nie przekraczała 600 euro. To byłby wentyl bezpieczeństwa, którego w tej chwili nie ma- dodaje rozmówca.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11370

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane