PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Ceny żywności i napojów najszybciej rosną w woj. opolskim

Autor: www.dlahandlu.pl 13 września 2012 09:58

Ceny żywności i napojów najszybciej rosną w woj. opolskim

W ujęciu rocznym wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w II kwartale br. wyniósł 3,7 proc. (wobec 7,5 proc. w analogicznym okresie ub. roku), przy czym żywność wzrosła o 3,6 proc., a napoje bezalkoholowe o 5,0 proc. - podał GUS.

REKLAMA

Znacznie wyższe niż w II kwartale ub. roku były ceny ryb (o 9,6 proc.), a zwłaszcza w województwie lubuskim (o 12,3 proc.), podlaskim (o 12,1 proc.) oraz kujawsko-pomorskim (o 11,6 proc.).

Artykuły w grupie „mleko, sery i jaja" wzrosły o 9,2 proc. Najbardziej w tej grupie podrożały jaja (o 47,4 proc.), a wzrost tych cen w województwach kształtował się od 57,9 proc. w śląskim do 37,6 proc. w łódzkim.

Ceny „jogurtów, śmietany, napojów i deserów" były wyższe o 5,1%, mleka - o 3,3% oraz serów - o 2,5%, przy czym największy wzrost cen odnotowano odpowiednio w województwach: łódzkim (7,2%), śląskim (5,2%) oraz zachodniopomorskim (4,7%).

W skali roku odnotowano również znaczny wzrost cen mięsa (przeciętnie o 8,6%, w tym mięsa wołowego - o 15,8%, mięsa wieprzowego - o 10,2%, wędlin - o 8,3% oraz drobiu - o 6,6%). W województwie pomorskim podwyżki mięsa wołowego i wędlin były największe w kraju (odpowiednio o 20,1% i 10,5%). Natomiast mięso wieprzowe najbardziej podrożało w województwie opolskim (o 14,1%), a drób - w zachodniopomorskim (o 9,7%).

Więcej niż przed rokiem płacono za oleje i pozostałe tłuszcze (o 4,6%), zwłaszcza w województwie lubelskim (o 9,6%).

Ceny ryżu wzrosły w 14 województwach (od 8,8% w wielkopolskim do 0,7% w warmińsko-mazurskim), natomiast spadek odnotowano w małopolskim i podlaskim.

Wzrosły także ceny makaronów (o 2,4%), przy czym w 10 województwach w stopniu większym niż przeciętnie.

Wyższe niż przed rokiem były ceny pieczywa (średnio o 1,8%), a ich wzrost kształtował się od 3,7% w opolskim do 0,1% w pomorskim.

Mąka natomiast najbardziej podrożała w województwie lubuskim o 8,0%, (wobec 0,4% średnio w kraju), przy czym w 5 województwach odnotowano spadek cen.

Niższe niż w II kwartale ub. roku były ceny cukru (o 12,6%) oraz warzyw (o 11,4%), a najgłębszy spadek cen dotyczył odpowiednio województw świętokrzyskiego (17,6%) i wielkopolskiego(14,9%).

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku podniesiono we wszystkich województwach w granicach od 4,3% w opolskim do 2,7% w małopolskim, przy czym w 8 województwach wzrost cen był wyższy niż średnio w kraju.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16440

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA