PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Ceny żywności najbardziej wzrosły w woj. warmińsko-mazurskim, najmniej - w lubelskim

Autor: www.dlahandlu.pl 15 kwietnia 2013 11:46

W ostatnim kwartale ubiegłego roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych zwiększyły się w skali roku o 4,2%, przy czym żywność była droższa o 4,3%, a napoje bezalkoholowe o 2,9%. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały we wszystkich województwach, w tym najbardziej w warmińsko -mazurskim (o 5, 2%), m.in. w wyniku najwyższego w kraju wzrostu cen owoców(o 8,6% ), artykułów w grupie „mleko, sery jaja” (o 7,7%), napojów bezalkoholowych (o 4,7%) oraz wyższego niż przeciętnie wzrostu cen m.in. mięsa (o 7,3%), warzyw (o 6,7%) oraz ryb (5,4 proc.) - podał GUS.

REKLAMA

Wzrost cen większy niż średnio w kraju obserwowano również w województwach: dolnośląskim (o 5,0%), kujawsko -pomorskim (o 4,8%), łódzkim (o 4,4%), świętokrzyskim i zachodniopomorskim (po 4,3%). Najwolniej rosły ceny w województwie lubelskim (o 3,4%).

We wszystkich województwach droższe niż w IV kwartale 2011 r. było mięso (średnio o 6,2%), przy czym najbardziej wzrosły ceny w kujawsko-pomorskim i wielkopolskim (po 7,5%), najmniej - w mazowieckim (o 4,6%). W województwie zachodniopomorskim mięso wołowe oraz wieprzowe podrożało najbardziej(odpowiednio o: 13,0% i 10,5%, wobec 10,5% i 7,6% w kraju). Wzrost cen wędlin kształtował się od 4,8% (w mazowieckim) do 9,0% (w kujawsko-pomorskim), wobec wzrostu średnio w kraju - o 7,0%. Ceny drobiu były wyższe w 13 województwach, przy czym w 9 wzrosły więcej niż przeciętnie (najbardziej w lubelskim - o 4,1% wobec 1,1% w kraju). Spadek cen drobiu odnotowano natomiast w województwach: dolnośląskim, podlaskim i mazowieckim (odpowiednio o: 2,7%, 2,0% i 1,0%). Więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego konsumenci płacili za artykuły w grupie „mleko, sery jaja", w tym jaja-o 28,9% więcej (zwłaszcza w województwie warmińsko-mazurskim - o 44,5%). Ceny mleka były wyższe w 12 województwach w granicach od 0,7% (w dolnośląskim) do 5,1% (w śląskim), wobec 1,5% średnio w kraju. Ceny serów natomiast wzrosły w 13 województwach, w tym najbardziej w lubuskim (o 2,2% wobec 1,1% w kraju). Droższe, niż w IV kwartale 2011 r. były również owoce (o 5,2%), zwłaszcza w dolnośląskim (o 9,1%), warmińsko - mazurskim (o 8,6%), małopolskim (o 7,9%), świętokrzyskim (o 7,7%) oraz pomorskim (o 6,6%), przy czym w województwie wielkopolskim obserwowano spadek cen (o 1,5%). Droższe niż w roku poprzednim były ryby - o 5,0% ( w województwach w granicach od 3,3% w dolnośląskim do 6,5% w świętokrzyskim) oraz warzywa - o 4,1% (w województwach od 1,4% w lubelskim do 7,5% w dolnośląskim). Makarony i mąka najbardziej podrożały w województwie śląskim (odpowiednio o: 7,1% i 4,0% wobec 2,2% i 0,4% ś rednio w kraju), a pieczywo w opolskim (o 3,5% wobec 1,2%).


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 15852

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA