Ceny żywności w lutym wzrosły o 0,3 proc., najbardziej podrożały warzywa

Autor: GUS 18 marca 2010 11:39

Ceny żywności w lutym wzrosły o 0,3 proc., najbardziej podrożały warzywa

Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,3 proc. (wobec wzrostu o 1,0 proc. w styczniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 4,9 proc.), w tym, w wyniku znacznego wzrostu cen w skupie, cebula - o 13,4 proc., kapusta - o 12,2 proc., a marchew - o 9,4 proc.

Podrożały także owoce (o 1,2 proc.), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Więcej niż w styczniu br. konsumenci płacili za jaja (o 0,8 proc.), a także sery, ryby oraz mięso wołowe (po 0,3 proc.). W następstwie zmian cen skupu żywca niższe niż przed miesiącem były ceny mięsa wieprzowego (o 2,5 proc.). Po wzroście utrzymującym się od sierpnia 2009 r., w lutym br. zanotowano spadek cen masła (o 1,6 proc.). W tej samej skali, z uwagi na wysoką podaż na rynku krajowym, potaniał cukier. Obniżyły się ceny jogurtów (o 0,6 proc.), wędlin i olejów roślinnych (po 0,5 proc.).
W lutym br. zanotowano nieznaczny spadek cen napojów bezalkoholowych (o 0,1 proc.), w tym wód mineralnych lub źródlanych - o 0,3 proc., a kawy - o 0,2 proc. Ceny soków i herbaty pozostały na poziomie zanotowanym przed miesiącem. Przesunięty w czasie efekt podwyżki stawek podatku akcyzowego wpłynął na wzrost cen wyrobów tytoniowych, za które należało zapłacić o 1,4 proc. więcej niż w styczniu br. Nieznacznie podrożały napoje alkoholowe (o 0,1 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane