Coraz więcej Polaków sięga po wędliny paczkowane

Autor: pr/dlahandlu.pl 15 grudnia 2014 12:36

Zgodnie z szacunkami ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2015 roku nastąpi znaczący wzrost spożycia mięsa wieprzowego w polskich gospodarstwach domowych. W 2013 roku przeciętny Polak spożył 35,5 kg mięsa. W tym roku liczba ta najprawdopodobniej wzrośnie do 38,5 kg, natomiast w roku 2015 może wynieść aż 39 kg. Równocześnie coraz więcej Polaków sięga po wędliny paczkowane - według danych GFK, stanowią one obecnie ponad 1/3 wędlin kupowanych przez rodzime gospodarstwa domowe.

Na niemieckiej giełdzie tuczników, która może stanowić punkt odniesienia dla rynków Europy Środkowo-Wschodniej, od kilku tygodni utrzymują się stabilne ceny surowca wieprzowego . Niesie to za sobą pozytywną prognozę dla polskich przetwórców mięsa, a w konsekwencji także dla konsumentów - pierwszy raz od wielu lat nie obserwujemy wzrostu cen mięsa przed sezonem świątecznym. Oznacza to, że nabywcy mogą liczyć na stabilne ceny wędlin i innych produktów wieprzowych w okresie bożonarodzeniowym. Trzeba przyznać, że istotny wpływ na tę sytuację ma rosyjskie embargo na europejskie produkty spożywcze, które powoduje wyższą dostępność mięsa używanego w procesie przetwórczym.

Sytuacja rynkowa w Europie ma wpływ na ceny mięsa w Polsce, ponieważ wszystkie najważniejsze zakłady przetwórcze w Unii Europejskiej - w tym największe firmy w naszym kraju - działają według nowoczesnych zasad, zamawiając surowiec  u wyspecjalizowanych i zaufanych producentów. Takich podmiotów jest w Europie Zachodniej kilka (Dania, Hiszpania, Niemcy, Francja), dwa kluczowe także funkcjonują w Polsce. Największe w naszym kraju zakłady przetwórstwa mięsnego korzystają z usług wszystkich głównych europejskich dostawców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10764

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane