Dobre wyniki kontroli jakości handlowej owoców i warzyw

Autor: IJHARS, dlahandlu.pl 1 kwietnia 2011 11:19

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw na wszystkich etapach obrotu handlowego. Kontrolą objęto świeże owoce i warzywa wprowadzane do obrotu zarówno w centrach dystrybucyjnych, hurtowniach, marketach sieciowych jak i w mniejszych sklepach detalicznych.

Kontrola, która została przeprowadzona w ubiegłym roku, obejmowała większość gatunków świeżych owoców i warzyw występujących na rynku w poszczególnych sezonach.

W jej wyniku stwierdzono, iż 97 proc. wszystkich skontrolowanych partii, spełniało określone w normach handlowych UE wymagania minimalne, wymagania dotyczące dojrzałości oraz wymagania deklarowanej klasy jakości. Owoce i warzywa były pakowane i prezentowane zgodnie z obowiązującymi przepisami o jakości handlowej.

Podczas kontroli stwierdzono występowanie nieprawidłowości w zakresie znakowania w przypadku 21 proc. skontrolowanych partii. Dotyczyły one przede wszystkim: braku informacji o kraju pochodzenia, braku cech identyfikacyjnych (nazwy i adresu pakującego/wysyłającego) lub braku charakterystyki jakościowej, np. klasy jakości - w przypadku owoców i warzyw objętych normami szczegółowymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11011

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane