REKLAMA
REKLAMA

Drożeją ryby i owoce morza

www.portalspozywczy.pl 11 czerwca 2014 10:51

W pierwszym kwartale 2014 r. średnie ceny detaliczne ryb i owoców morza były wyższe o 1,1 proc., niż w takim samym okresie roku ubiegłego. W marcu tego roku były one o 0,7 proc. wyższe, niż w grudniu 2013 r. Wpłynęło to na wyraźne pogorszenie relacji cenowych między rybami, a mięsem wieprzowym, które w tym czasie potaniało o 5,3 proc. Poprawiły się natomiast w porównaniu z mięsem drobiowym, które podrożało o 3,9 proc. - podał Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach najnowszego "Rynku Rolnego".

REKLAMA
Od początku roku podrożały ryby świeże i chłodzone (o 3,3 proc.) oraz owoce morza (o 1,1 - 1,7 proc.), przy równoczesnym spadku cen detalicznych ryb mrożonych o 0,6 proc. oraz ryb i owoców morza solonych, suszonych i wędzonych o 0,2 proc.
Znamy już także poziom przeciętnych wydatków polskich gospodarstw domowych na zakup ryb i owoców morza za rok 2013. Wyniósł on 97,20 zł na osobę, co oznacza spadek o 0,2 proc. W strukturze wydatków dominowały ryby świeże, chłodzone i mrożone (47,3 proc.), pozostałe przetwory z ryb i owoców morza (29 proc.) oraz ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone (22,1 proc.). Udział owoców morza świeżych, chłodzonych lub mrożonych wyniósł tylko 1,6 proc.
Jak podał Hryszko, w roku 2013 w porównaniu z 2012 lekko zwiększył się poziom wydatków na zakup ryb i owoców morza w gospodarstwach domowych pracowników (o 0,8 proc.), emerytów (o 0,7 proc.) oraz rencistów (o 0,2 proc.), natomiast w rodzinach utrzymujących się z pracy na własny rachunek, takie wydatki zmniejszyły się o 2,3 proc. Równocześnie w rodzinach rolników poziom wydatków na ryby i owoce morza spadł aż o 7,1 proc.

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12601

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA