REKLAMA
REKLAMA

Drożyzna obniżyła konsumpcję żywności

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 13 lutego 2013 09:03

W pierwszych trzech kwartałach 2012 roku miesięczne spożycie pieczywa liczone na osobę w gospodarstwie domowym spadło o 2,7 proc., a spożycie mąki zmniejszyło się o 2,5 proc. Jeszcze mocniej, o 7,7 proc., spadło spożycie kasz, ryżu i płatków - wynika z danych IERiGŻ. To efekt wzrostu cen, nie tylko żywności, ale też innych produktów i usług - pisze Dziennik Gazeta Prawna.

REKLAMA
Analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacują, że w tracie trzech pierwszych kwartałów ubiegłego roku konsumpcja ryb i przetworów rybnych spadła o 5,6 proc., mleka świeżego o 0,6 proc., a jaj o 1,3 proc. Ziemniaków zjedliśmy mniej o 6,3 proc. Spadło też spożycie mięsa wieprzowego, masła i warzyw.

Zdaniem prof. Krystyny Świetlik z IERiGŻ, w ubiegłym roku gwałtownie drożała nie tylko żywność, ale też inne produkty i usługi, to przełożyło się na spadek konsumpcji żywności. Na przykład ceny gazy wzrosły w ciągu 12 miesięcy o 10,2 proc., prądu o 5,9 proc., a ciepła o 5,8 proc. Eksperci oceniają, że kolejnym powodem spadku spożycia jest większa racjonalność wydatków i zmniejszenie skali marnowania jedzenia - czytamy w DGP.

  • Ola 2013-02-13 14:14:22

    Kto to widział,żeby za 1kg mąki płacić ponad 2zł.

    Takiej mąki nie kupuję. Muszę zmieścić się w cenie do 1,50zł. Pieczywokupuje rzadko.Masło kupuje irlandzie ,bo jestem pewniejsza,że nie oszukane. Praktycznie zmniejszyłam zakupy wielu produktów, jemy mniejsze porcje. Z wielu produktów (żywność przetworzona) zrezygnowałam.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13025

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA