Eksperci przewidują systematyczny wzrost konsumpcji drobiu

Autor: pr, www.dlahandlu.pl 17 listopada 2011 10:27

W prognozie na lata 2011-2020 szacuje się dalszy, systematyczny wzrost konsumpcji drobiu w krajach UE. Produkcja drobiu stanowiła w ubiegłym roku już 33,4 proc. światowej produkcji mięsa (w porównaniu z 20,2 proc. w 1990 roku, czy 29,6 proc. w roku 2000). Z roku na rok mniejszy odsetek globalnej produkcji mięsa stanowi natomiast produkcja wieprzowiny i wołowiny.

- Polska znajduje się w gronie największych unijnych wytwórców mięsa drobiowego obok krajów takich, jak Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Hiszpania i Włochy. Z roku na rok produkcja drobiu w naszym kraju systematycznie wzrasta - komentuje Jacek Lewicki, Prezes Grupy Drosed 

Według danych opublikowanych w Raporcie 2011 a.v.e.c. produkcja drobiu w Polsce wzrosła w ciągu ostatnich 5-ciu lat o 24% z 1050 tys. ton w 2005 do 1300 tys. ton w 2010 roku (źródło: MEG dla EUROSTAT, FAO i dane poszczególnych krajów, 2011).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10804

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane