Ekspert: branża spożywcza stabliną gałęzią gospodarki

Autor: portalspozywczy.pl 22 listopada 2010 12:06

W kryzysowym 2009 r. wartość produkcji sprzedanej w przemyśle spożywczym wzrosła, podczas gdy w przemyśle ogółem spadła. W 2010 r. poprawia się rentowność sprzedaży produktów żywnościowych.

Wyniki finansowe całej branży spożywczej pokazały, że jest to branża odporna na kryzys.  - Udział firm, które przynoszą zyski jest w branży spożywczej dosyć wysoki. Przekracza 80 proc., podczas gdy w przemyśle ogółem utrzymuje się na poziomie powyżej 70 proc.  Branża spożywcza prezentuje się jako stabilna gałąź gospodarki - powiedziała na III Forum Rynku Spożywczego Marta Skrzypczyk, kierownik Zespołu ds. Analiz Rynków Rolnych w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku BGŻ.

Czytaj więcej w artykule Kierownik BGŻ: Branża spożywcza jest odporna na kryzys

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,48

  • Śr

    3,36

  • Min

    1,82

» Produkty » Sklepy » Regiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11336

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane