PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Ekspert: Rynek żywności ekologicznej z dużym wpływem na rynek masowy

www.portalspozywczy.pl 14 października 2016 12:27

- Rynek żywności ekologicznej ma perspektywy wzrostu. Jest szansą dla mniejszych rolników na znalezienie swojej niszy i przetrwanie. Nie należy oczekiwać, że stanie się on rynkiem masowym, ale będzie miał na rynek masowy znaczący wpływ - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Stefan Grzyb z zespołu sprzedaży i produktów sektora rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim.

REKLAMA

- Potencjał rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce jest duży, choć Polska na tle Europy Zachodniej ciągle wypada dość słabo. W Niemczech, Danii, Austrii i Szwajcarii udział produktów ekologicznych w całości sprzedaży detalicznej żywności to 4-8 proc., w Polsce ten udział nie przekracza 1 proc. Jednak rynek ten rośnie dynamicznie i obecnie jego wartość oceniana jest na ponad 700 mln zł rocznie. Od czasów wejścia Polski do UE mocno wzrosła liczba producentów ekologicznych – z 4 tysięcy w 2004 roku do ponad 30 tysięcy obecnie. Produkcja ekologiczna to szansa dla wielu rolników dysponujących mniejszymi i średnimi zasobami - twierdzi Stefan Grzyb.

- Rozwój rynku będzie uwarunkowany siłą nabywczą konsumentów, którzy mogą taką - znacznie droższą - żywność kupować, wsparciem rolnictwa ekologicznego w ramach programów unijnych, a także rosnącymi możliwościami eksportu polskich specjałów żywnościowych - wylicza Stefan Grzyb z zespołu sprzedaży i produktów sektora rolno-spożywczego w PKO Banku Polskim.

Więcej na portalspozywczy.pl


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16533

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA