REKLAMA
REKLAMA

Europejscy konsumenci przekonują się do ekologicznej żywności

Autor: FAMMU/FAPA 23 lipca 2015 12:35

Od 2004 do 2013 roku wzrost sprzedaży żywności ekologicznej w Europie dynamicznie się rozwijał i uległ więcej niż podwojeniu z 11 mld euro do 24,3 mld euro. Podobnie rynek krajów członkowskich Unii Europejskiej zwiększył wartość sprzedaży z 10,2 mld euro do 22,2 mld euro – informuje FAMMU/FAPA na podstawie Ifoam.

REKLAMA

Z ich danych wynika, że w 2013 r. w Europie oraz krajach UE rynek żywności ekologicznej cechowała wysoka dynamika wzrostu wobec 2012 roku.

- Wszystkie państwa, gdzie były dostępne dane cechował wzrost wartości sprzedaży w tym: w Niemczech o 7 proc., Francji o 9 proc., w Wielkiej Brytanii o 2,8 proc., we Włoszech o 6,2 proc., w Szwecji o 11,5 proc., w Danii – 5,2 proc., w Belgii o 8 proc., w Finlandii o 6,4 proc., w Holandii o 5,4 proc., w Słowenii o 10 proc., w Norwegii o 16 proc., w Szwajcarii o 12,1 proc. – podaje FAMMU/FAPA.

Dwa lata temu dynamiczny wzrost dotyczył państw o największych rynkach sprzedaży produktów ekologicznych: Niemcy, Francja, Wielka Brytania oraz Włochy. Spośród państw europejskich nie należących do UE największa dynamika wzrostu dotyczyła Norwegii oraz Szwajcarii.

- W 2014 roku wiele europejskich państw cechował dalszy dynamiczny wzrost sprzedaży produktów ekologicznych, a dynamika była podobna do tej odnotowanej w 2013 roku. Zainteresowanie konsumentów względem produktów ekologicznych rosło nawet przy wzroście konkurencji ze strony certyfikowanych produktów regionalnych – uważają analitycy FAMMU/FAPA.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA