Firmy mięsne poszerzają asortyment o produkty bezglutenowe

www.portalspozywczy.pl 13 kwietnia 2015 15:01

Firma Gzella dołączyła go grona zakładów mięsnych oferujących swoim klientom wędliny bez glutenu.

Zakład wprowadził cztery nowe wędliny bez glutenu: „Polską z Kociewskiej Wędzarni”, „Kabanosy Biesiadne”, „Serdelki z Borów”, oraz „Kruchą Kmicica”.

Liczba firm produkujących wyroby bez glutenu wciąż rośnie. W branży mięsnej liderami tego rynku są firmy związane z przetwórstwem drobiu, m.in. Konspol, Drosed, Drobimex, Indykpol i Profi. Jednak także zakłady specjalizujące się w wędlinach z mięsa czerwonego, jak np. ZM Nowak, Chrzanowska Manufaktura Wędlin czy ZM Nove, coraz częściej decydują się na linie oznaczone znakiem „przekreślonego kłosa”. Teraz dołączyła do nich firma Gzella.

Według danych agencji Mintel, w 2013 roku wartość sprzedaży produktów bezglutenowych szacowana była na poziomie 10,5 mld USD, a w latach 2011-2013 wzrost wartości tego rynku wyniósł 44 proc.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11086

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane