PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Gdańska Inspekcja Handlowa skontrolowała przetwory mleczne w placówkach handlowych

Autor: dlahandlu.pl 4 stycznia 2011 11:05

Inspekcja Handlowa w Gdańsku przebadała sześć placówek handlowych pod kątem ujawniania konserwantów w przetworach mlecznych. Wyniki kontroli wskazały na zadowalający poziom jakości handlowej tych produktów. Na 47 zbadanych partii zakwestionowano pod względem jakościowym tylko 2.

Inspekcja przebadała dwie hurtownie, centrum nabiałowe oraz trzy sklepy spożywcze: dwa Bomi oraz punkt sprzedaży Polo.
Zbadano łącznie 47 partii przetworów mleczarskich o wartości 10 323 zł. 

W zakresie sprawdzenia cech organoleptycznych, fizycznych i chemicznych pod kątem ich zgodności z deklaracjami producentów oraz
wymaganiami rozporządzenia Rady (WE) zakwestionowano 6 próbek pochodzących z 2 partii serów twarogowych. Chodzi o serek homogenizowany Stacciatella z kawałkami czekolady produkcji Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Maluta" oraz serek śmietankowy Delfiko produkcji Zakładu Mleczarskiego Starco. 

- Stwierdzona wadliwość badanych produktów kształtowalna się na stosunkowo niskim poziomie - 4,25 proc. tj. na 47 zbadanych partii zakwestionowano pod względem jakościowym tylko 2 partie - prawdopodobnie z uwagi na nie przestrzeganie reżimów prowadzenia procesów produkcyjnych przy dozowaniu surowców - stąd zaniżona zawartość białka oraz zawyżona zawartość tłuszczu. W zakresie oznakowania nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Zadowalający jest ponadto fakt, iż nie ujawniono ani jednego przypadku dodatku
konserwantów - czytamy w wynikach kontroli.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11396

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane