Grille i podpałki coraz bezpieczniejsze

Autor: dlahandlu.pl 29 kwietnia 2011 09:46

Grille i podpałki coraz bezpieczniejsze

Poprawia się poziom bezpieczeństwa dostępnych na polskim rynku grilli i podpałek - pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej. W ubiegłym roku sprawdzono 227 partii grilli i 83 podpałek u 71 przedsiębiorców, w tym 49 zajmujących się handlem detalicznym. Tylko w pięciu przypadkach na 310 skontrolowanych partii -1,6 proc. stwierdzono, że produkty mogły stwarzać zagrożenie dla konsumentów.

To mniej niż w roku 2009, kiedy pod względem bezpieczeństwa zakwestionowano 5 proc. partii produktów.

Zastrzeżenia dotyczyły głównie oznakowania artykułów wprowadzonych do obrotu. Jak wykazała przeprowadzona przez Inspekcję Handlową kontrola zakwestionowane podpałki nie miały m.in. wymaganych ostrzeżeń informujących o bezpiecznym użytkowaniu, ponadto na niektórych zabrakło symboli określających rodzaj zagrożenia wiążący się z użyciem podpałki - na przykład działa szkodliwie. W przypadku grilli kwestionowano głównie brak instrukcji obsługi - co mogło stanowić zagrożenie w przypadku konstrukcji wymagających montażu. Inspektorzy zwrócili uwagę również na urządzenia niekompletne, np. grille, których ruszty nie miały uchwytów, co groziło poparzeniem.

Część produktów poddano specjalistycznym badaniom laboratoryjnym. Cechy sprawdzane przez analityków i budzące ich wątpliwości są często niemożliwe do zauważenia „gołym okiem" przez konsumentów, mogą jednak stanowić poważne zagrożenie. W rezultacie UOKiK zdecydował o wycofaniu z rynku partii podpałek, które miały zbyt niską temperaturę zapłonu - poniżej 30 °C (zgodnie z przepisami nie może być ona mniejsza niż 55°C).


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12469

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane