GUS: 5,6-proc. wzrost cen warzyw

Autor: GUS, www.dlahandlu.pl 14 listopada 2012 14:19

GUS: 5,6-proc. wzrost cen warzyw

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2012 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,4%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny odzieży i obuwia (o 3,5%) oraz żywności (o 0,7%).

Najbardziej podrożały warzywa (o 5,6%) i tłuszcze zwierzęce (o 2,3%, w tym masło - o 2,5%). Odnotowano wzrost cen artykułów w grupie „mleko, sery, jaja" (o 0,3%), w tym jaj - o 0,5%, mleka - o 0,3%, a serów - o 0,2%.

Więcej niż we wrześniu br. konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,3%) i mięso (o 0,2%), w tym mięso wołowe - o 0,8%, wieprzowe - o 0,6%, przy
spadku cen drobiu - o 1,8%. Za wędliny należało zapłacić o 0,7% więcej niż w poprzednim miesiącu.

W październiku br. podrożało także pieczywo (o 0,2%). Niższe niż przed miesiącem były natomiast ceny mąki (o 0,7%) i cukru (o 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,2%, w tym wód mineralnych i źródlanych - o 0,6%, kawy i herbaty - po 0,2%, przy utrzymujących się na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu cenach soków. Zanotowano nieznaczny wzrost cen napojów alkoholowych oraz wyrobów tytoniowych (po 0,1%

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11144

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane