PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

GUS: Ceny spadły o 0,9 proc. rdr

Autor: GUS 13 czerwca 2016 14:32

W maju ceny spadły o 0,9 proc. w ujęciu rocznym - podał Główny Urząd Statystyczny. W stosunku do kwietnia br. ceny wzrosły o 0,1 proc.

Ceny żywności obniżyły się w maju br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,1%, wobec wzrostu o 0,4% w kwietniu br.

Najbardziej potaniały warzywa i jaja (po 1,3%). Tańsze niż przed miesiącem były tłuszcze zwierzęce (o 0,7%), sery i twarogi (o 0,6%), a także mąka (o 0,4%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za tłuszcze roślinne oraz ryż (po 0,3%). Nieznacznie obniżyły się także ceny makaronów i produktów makaronowych (o 0,1%).

Droższe niż w kwietniu br. były cukier (o 0,6%) i mięso (przeciętnie o 0,5%, w tym mięso drobiowe – o 2,1%, wieprzowe – o 0,6%, cielęce – o 0,2% przy utrzymujących się na poziomie notowanym w kwietniu br. cenach wędlin oraz spadku cen mięsa wołowego – o 0,4%). W maju br. wyższe były ceny jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych oraz ryb i owoców morza (po 0,3%). Więcej niż w kwietniu br. konsumenci płacili także za pieczywo, owoce i mleko (po 0,1%). W maju br. napoje bezalkoholowe potaniały przeciętnie o 0,1%. Obniżyły się ceny wód mineralnych lub źródlanych (o 0,3%). Więcej niż w kwietniu br. płacono za soki owocowe i warzywne oraz herbatę (po 0,5%). Wzrosły także ceny kakao i czekolady w proszku (o 0,3%) oraz kawy (o 0,2%).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11396

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane