REKLAMA
REKLAMA

GUS: Ceny żywności obniżyły się w marcu o 0,1 proc.

Autor: GUS 15 kwietnia 2015 14:08

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w marcu 2015 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,2% (po spadkach notowanych od listopada 2014 r.).

REKLAMA

Ceny żywności obniżyły się w marcu 2015 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem
o 0,1% (wobec utrzymania się na niezmienionym poziomie przed miesiącem). Najbardziej
potaniała mąka (o 1,2%), oleje i tłuszcze (o 0,9%) oraz warzywa (o 0,8%). Konsumenci mniej niż
w lutym br. płacili także za mleko (o 0,3%), mięso wołowe (o 0,2%), wędliny, pieczywo oraz sery
i twarogi (po 0,1%).

Ceny mięsa wieprzowego, ryb i owoców morza, jaj oraz ryżu pozostały na
poziomie notowanym w poprzednim miesiącu.

Droższy niż w lutym br. był natomiast cukier (o 2,3%). W marcu br. więcej należało zapłacić także za owoce (o 1,5%), mięso cielęce (o 0,5%), makarony i produkty makaronowe (o 0,3%), mięso drobiowe oraz artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” (po 0,1%).

W marcu br. ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się przeciętnie na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Więcej niż w lutym br.płacono za kawę (o 0,6%), herbatę oraz kakao i czekoladę w proszku (po 0,1%). Obniżyły się ceny soków owocowych i warzywnych (o 0,6%), a także wód mineralnych lub źródlanych (o 0,5%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,7% więcej, a za napoje alkoholowe o 0,1% mniej niż w poprzednim miesiącu


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12554

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA