REKLAMA
REKLAMA

GUS: Mieszkańcy woj. świętokrzyskiego kupują więcej pieczywa, a podlaskiego - mięsa

Autor: www.dlahandlu.pl 4 października 2012 10:14

Poziom spożycia większości artykułów żywnościowych zależy od dochodów gospodarstwa domowego, ale jest również silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Mieszkańcy miast w porównaniu z gospodarstwami zamieszkującymi wieś spożywali w przeliczeniu na 1 osobę więcej napojów bezalkoholowych (9,0 l w miastach i 6,7 l na wsi), w tym wód mineralnych lub źródlanych (4,6 l i 2,9 l), ryb (0,45 kg w miastach i 0,3 kg na wsi), natomiast mniej mleka (3,1 l w miastach i 3,9 l na wsi) oraz jaj (11,9 szt. w miastach i 13,5 szt. na wsi).

REKLAMA

Jak podaje GUS, wraz ze wzrostem poziomu zamożności gospodarstw rośnie poziom spożycia niektórych artykułów żywnościowych.

Podobnie jak w roku 2010 w gospodarstwach domowych ogółem osiągających najwyższe dochody spożywano przeciętnie miesięcznie na osobę
w gospodarstwie domowym w porównaniu z rodzinami o najniższych dochodach: około pięciokrotnie więcej soków warzywnych, prawie czterokrotnie więcej napojów mlecznych, ponad trzykrotnie więcej wód mineralnych i źródlanych, prawie trzykrotnie więcej jogurtów, masła i owoców,
około dwa razy więcej wędlin wysokogatunkowych oraz ryb i wyrobów ciastkarskich.

Natomiast w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach spożywano nieco więcej pieczywa, ziemniaków oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych.

Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco innym modelem żywienia.

W 2011 r. utrzymują się różnice w modelu spożycia artykułów żywnościowych pomiędzy województwami, natomiast nie zaobserwowano zasadniczych różnic pomiędzy 2011 a 2010 rokiem w ramach poszczególnych województw. Pieczywa i produktów zbożowych na osobę najwięcej spożywali mieszkańcy województwa świętokrzyskiego (8,61 kg), a najmniej województwa pomorskiego (5,74 kg). Najwięcej mięsa i przetworów mięsnych na osobę spożywano w woj. podlaskim (6,52 kg), a najmniej w woj. podkarpackim (4,77 kg). Najwięcej mleka na osobę spożywano w woj. podlaskim (4,40 l), a najmniej w woj. śląskim (2,83 l). Najwyższe spożycie na osobę owoców odnotowano w woj. mazowieckim (3,67 kg), a najniższe w woj. wielkopolskim (2,92 kg), natomiast warzyw najwięcej spożywano w woj. świętokrzyskim (11,90 kg), a najmniej w woj. Wielkopolskim
(8,80 kg).


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13230

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA