REKLAMA
REKLAMA

GUS: Spada spożycie większości podstawowych artykułów żywnościowych

Autor: www.dlahandlu.pl 29 maja 2014 13:11

Jak podaje GUS, nadal najwyższy udział w strukturze wydatków gospodarstw domowych miały żywność i napoje bezalkoholowe - 24,9 proc. W 2013 roku zanotowano dalszy spadek ilościowego spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych oraz niewielki wzrost spożycia produktów makaronowych.

REKLAMA

W ubiegłym roku w gospodarstwach domowych ogółem przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na osobę ukształtował się na poziomie 1299 zł i był realnie wyższy o 0,7 proc. od dochodu z roku 2012 r. Przeciętne miesięczne wydatki w gospodarstwach domowych na osobę w 2013 r. wyniosły 1062 zł i pozostały realnie na tym samym poziomie jak w roku 2012 , a wydatki na towary i usługi konsumpcyjne wyniosły średnio 1018 zł.

Według GUS, nadal najwyższy udział w strukturze wydatków ogółu gospodarstw domowych miały wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe - 24,9 proc., przy czym w gospodarstwach pracujących na własny rachunek stanowiły one 21,2 proc., a w gospodarstwach rolników - 31,5 proc.

W 2013 roku zanotowano dalszy spadek ilościowego spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych oraz niewielki wzrost spożycia makaronów i produktów makaronowych. 

W 2013 r. najbardziej spadło spożycie ryb (o 19,0 proc.), serów (o 12,6 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 11,6 proc.) oraz tłuszczów zwierzęcych (o 10,5 proc.). Zmniejszyło się również spożycie owoców (o 0,6 proc.), dla których w roku poprzednim zanotowano największy wzrost.
W 2013 r. wzrosło jedynie spożycie makaronu i produktów makaronowych (o 2,8 proc.), a spożycie masła pozostało na tym samym poziomie.

Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco innym modelem żywienia. Mieszkańcy miast obok owoców, serów i jogurtów w porównaniu z mieszkańcami wsi spożywali przeciętnie miesięcznie w przeliczeniu na 1 osobę więcej wód mineralnych lub źródlanych, soków owocowych, ryb, soków warzywnych, natomiast mniej mleka, jaj oraz mięsa warzyw, cukru, pieczywa i produktów zbożowych.

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA