GUS: W październiku najbardziej wzrosły ceny warzyw

Autor: GUS, www.dlahandlu.pl 14 listopada 2013 16:46

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2013 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,2 proc.

Ceny żywności obniżyły się w październiku br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,1 proc. , wobec utrzymania się na niezmienionym poziomie przed miesiącem. Najbardziej potaniały owoce (o 5,0 proc.), cukier (o 1,2 proc.) i mięso (przeciętnie o 1,0 proc., w tym drób - o 5,0 proc., mięso wieprzowe - o 1,1 proc., wołowe - o 0,1 proc., przy wzroście cen wędlin - o 0,3 proc.).

Tańsze niż we wrześniu br. były także przetwory młynarskie (o 0,4 proc.). Ceny ryb pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem.

W październiku br. więcej należało zapłacić za warzywa (o 3,9 proc.), masło (o 1,2 proc.) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja" (o 0,8 proc., w tym mleko - o 1,8 proc., sery - o 1,0 proc., jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne - o 0,7 proc., przy spadku cen jaj - o 0,2 proc.). Nieznacznie podrożał także ryż (o 0,2 proc.) oraz przetwory makaronowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10993

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane