PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

GUS: wzrost cen żywności o 0,7 proc., najbardziej podrożał cukier

Autor: GUS 15 marca 2011 15:25

GUS: wzrost cen żywności o 0,7 proc., najbardziej podrożał cukier

Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,7 proc. (wobec wzrostu o 1,9 proc. w styczniu br.). Najbardziej podrożał cukier (o 9,6 proc.). Nadal rosły ceny mąki (w lutym o 2,6 proc.) oraz pieczywa (o 1,8 proc). - podał GUS.

REKLAMA

Więcej płacono również za owoce (o 1,6 proc.), miód (o 1,1 proc.), tłuszcze roślinne (o 1,0 proc.), a także warzywa i ryby (po 0,9 proc.). Utrzymała się wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „mleko, sery i jaja", za które w lutym br. należało zapłacić przeciętnie o 0,2 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu.

Po wzroście cen utrzymującym się od maja ub. roku, w lutym br. zanotowano natomiast spadek cen masła (o 0,4 proc.). W następstwie zmian cen skupu żywcaceny mięsa obniżyły się przeciętnie o 0,1 proc., w tym mięsa wieprzowego - o 0,9 proc., przy wzroście cen mięsa wołowego - o 0,9 proc. i drobiu - o 0,8 proc.. Obserwowany spadek cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 0,2 proc. mniej niż w styczniu br.

W lutym br. zanotowano wzrost cen napojów bezalkoholowych (o 0,7 proc.), w tym kawy - o 1,2 proc., soków - o 0,9 proc., a wód mineralnych lub źródlanych i herbaty - po 0,4 proc.. Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,6 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu.W niewielkim stopniu podrożały napoje alkoholowe(o 0,1 proc.).

Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2011 r. w stosunku do stycznia 2011 r. wyniósł 100,2 (wzrost cen o 0,2 proc.).

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16151

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA