IERiGŻ: Wzrost cen żywności w tym roku może wynieść 2,5 proc.

Autor: PAP/ kba/ jtt 14 marca 2013 10:14

- Wzrost cen żywności w całym 2013 roku może wynieść 2,5 proc. W związku z gorszą koniunkturą na świecie w niektórych grupach żywności można liczyć na spadki, ale nie będą one z całą pewnością dotyczyć mięsa, którego ceny mogą wzrosnąć nawet o 5 proc. - uważa Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - informuje PAP.

- Wzrost cen żywności w tym roku może wynieść 2,5-3 proc., ale raczej 2,5 proc. W zeszłym roku był to wzrost o 4 proc.(...) Jeśli koniunktura na świecie nie poprawi się, to w niektórych grupach można liczyć na spadki. Na pewno na rynku mięsa tych spadków nie widać. Mięso będzie najszybciej drożejącą kategorią. Można spodziewać się wzrostu o 5 proc. - powiedział w czwartek w TVN CNBC Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

GUS poda w czwartek dane dotyczące inflacji w lutym i styczniu wraz z nowym koszykiem inflacyjnym.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Marta 2013-03-14 14:37:37

    Czyżby dlatego podwyższą ceny mięsa,że ludzie sami zaczęli robić wyroby po tych aferach? Zamiast obniżyć ceny za to świństwo sprzedawane w sklepach , aby więcej ludzi mogło sobie pozwalać na zakup wędlin to tony wędlin się psują i z powrotem są przerabiane na wędliny. Taka polityka ma krótkie nogi. Tylko patrzeć jak firmy produkujące wędliny będą upadać .

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10794

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane