REKLAMA
REKLAMA

IH bada jakość i oznakowanie mięsa w placówkach handlowych

Autor: dlahandlu.pl 23 maja 2011 12:48

Inspekcja Handlowa w Białymstoku skontrolowała placówki handlowe w zakresie jakości i oznakowania mięsa oraz wyrobów mięsnych. Łącznie przeprowadzono 10 kontroli na terenie Białegostoku, Bielska Podlaskiego, Suwałk i Łomży.

REKLAMA

Celem kontroli była ocena jakości handlowej i prawidłowości oznakowania mięsa i wyrobów mięsnych nie poddanych obróbce termicznej, w tym głównie wołowiny.

Nieprawidłowości stwierdzono w 6 placówkach (czyli 60 proc. objętych kontrolą). Dotyczyły one: niewłaściwej jakości handlowej i zafałszowania produktów mięsnych - w 3 placówkach; nieprawidłowości w oznakowaniu - w 4 placówkach oraz oferowania do sprzedaży produktu mięsnego po upływie terminu przydatności do spożycia - w 1 placówce.

W wyniku badań organoleptycznych i fizyko-chemicznych zakwestionowano 5 partii mięsa tj.:
- mielonkę indyczą a'1000g - z uwagi na wykrytą obecność białek mięsa wieprzowego oraz obecność DNA kurczaka i wieprzowiny
-  mięso mielone wołowe a' 500g - stwierdzono wyższą zawartość tkanki łącznej
- mięso mielone z łopatki wieprzowej - stwierdzono obecność białek mięsa wołowego oraz obecność DNA pochodzącego od wołowiny. Produkt został uznany za zafałszowany.
- mięso garmażeryjne wieprzowo-wołowe - z uwagi na niewłaściwy skład, nie stwierdzono obecności białek mięsa wołowego. Produkt został uznany za zafałszowany.
- ćwiartki z kurczaka (20 sztuk)  - z uwagi na liczne zanieczyszczenia w postaci pozostałości podrobów i widocznych licznych plam krwistych.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13452

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA