IH bada jakość sprzedawanych ryb. Sprzedawcy zaniżają masę i źle oznaczają produkty

Autor: www.dlahandlu.pl 11 października 2012 10:03

IH bada jakość sprzedawanych ryb. Sprzedawcy zaniżają masę i źle oznaczają produkty

Niższa od deklarowanej zawartość wartościowego białka i tłuszczu, czy też zaniżona masa ryby, to tylko niektóre nieprawidłowości ujawnione podczas kontroli Inspekcji Handlowej w Gdańsku przeprowadzonych w okresie od kwietnia do czerwca 2012 r.

W 2012 r. Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdzała na terenie województwa pomorskiego m.in. jakość i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych w opakowaniach jednostkowych. Kontrolą objęto sklepy sieci handlowych (2 w Gdańsku oraz 1 w Malborku) oraz pozostałe sklepy (3 w Gdańsku oraz 1 w Żukowie).

Nieprawidłowości stwierdzono w 4 placówkach (2 sklepy sieci handlowych w Gdańsku oraz 2 pozostałe sklepy, tj. w Gdańsku i Żukowie).
Ogółem skontrolowano 45 partii ryb i przetworów rybnych, z czego zakwestionowano 17 partii produktów.

Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 14 partii przetworów rybnych. Blisko 60 proc. zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa.  Najczęstszymi nieprawidłowościami były: niższa zawartość białka oraz tłuszczu, a także niższa zawartość masy ryby.

Oznakowanie zakwestionowano  przy 20 proc. partii ryb i przetworów rybnych.

Ujawnione nieprawidłowości po raz kolejny potwierdziły zasadność kontroli w tym segmencie rynku. Pod względem jakościowym zakwestionowano 8 partii (57 proc.) przetworów rybnych z uwagi na niezgodność z deklaracją - niższa zawartość tłuszczu, białka oraz masy ryby. Podawanie w oznakowaniu nierzetelnych informacji w zakresie składników odżywczych występujących w danym produkcie oraz masy głównego składnika, wprowadza konsumentów w błąd i naraża na zakup produktu mniej wartościowego.
Nieprawidłowości w oznakowaniu ryb świeżych oferowanych luzem, tj. brak uwidocznienia dla konsumenta informacji dotyczących nazwy naukowej gatunków, obszaru połowu oraz metody produkcji były wynikiem niedbałości przedsiębiorców, bowiem nie weryfikują oni danych zamieszczonych w dokumentach dostawy - faktury VAT - otrzymywanych w chwili przyjęcia towaru od dostawców.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Ase 2012-10-11 10:37:43

    no i znowu jaja z rybami

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11008

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane