REKLAMA
REKLAMA

IH publikuje wyniki kontroli sklepów i restauracji działających w strefach kibica Euro2012

Autor: www.dlahandlu.pl 12 grudnia 2012 11:54

Inspekcja Handlowa w Łodzi skontrolowała placówki detaliczne i gastronomiczne działające w rejonach mistrzostw piłkarskich EURO 2012. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 88 proc. obiektów i polegały m.in. na wykorzystywaniu innych składników potraw, niż wynika z menu czy stosowaniu produktów po upływie terminu ważności.

REKLAMA

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Łodzi przeprowadził kontrole w 12 placówkach gastronomicznych i 1 sklepie zlokalizowanych na stacjach paliw i przy trasach szybkiego ruchu oraz w 4 placówkach gastronomicznych zlokalizowanych w strefach kibica.
Celem kontroli była ocena prawidłowości funkcjonowania placówek detalicznych i gastronomicznych zlokalizowanych na stacjach paliw, przy trasach szybkiego ruchu oraz w organizowanych strefach kibica, w rejonach mistrzostw piłkarskich EURO 2012, w szczególności w zakresie rzetelności obsługi konsumentów, uwidaczniania informacji o wysokości cen oferowanych towarów, przestrzegania warunków przechowywania oraz okresów ważności żywności, a także jakości oferowanych wyrobów kulinarnych i napojów.

Nieprawidłowości stwierdzono w 15 placówkach (czyli w 88 % objętych kontrolą).

W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono, że:
-  w 4 placówkach wydano konsumentom produkty zawierające inny składnik niż wynikało to z deklaracji zamieszczonej w kartach menu - np.  zamiast deklarowanego sera Feta do 6 potraw użyto serów sałatkowo - kanapkowych „Favita" bądź „Fetina.".
- w 11 placówkach przedsiębiorcy nie przestrzegali przepisów o cenach : w 2 placówkach stwierdzono brak wywieszek cenowych; w 3 placówkach stwierdzono brak cen jednostkowych; w 1 placówce stwierdzono brak ilości nominalnych towarów a w 10 placówkach stwierdzono brak określenia ilości potraw lub napojów.
- w 1 placówce stwierdzono, że do produkcji potraw wykorzystywano surowce po upływie dat ważności (sery od 9 do 11 dni po terminie przydatności do spożycia, pierś z kurczaka 2 dni po terminie przydatności do spożycia i przyprawę ziołową 2 miesiące po dacie minimalnej trwałości)
- w 4 placówkach stwierdzono naruszenie przepisów ustawy „Prawo o miarach" np. w jednej z nich stosowano wagę, która nie posiadała wymaganego oznaczenia w postaci zielonej nalepki z nadrukowaną dużą czarną literą „M" i winna być zgłoszona do ponownej legalizacji; w innej stosowano wagę domową.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12399

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA