REKLAMA
REKLAMA

IH: Ryby i przetwory rybne marek własnych sieci handlowych są dobrej jakości

Autor: www.dlahandlu.pl 24 lutego 2012 12:00

IH: Ryby i przetwory rybne marek własnych sieci handlowych są dobrej jakości

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp. przeprowadził 6 kontroli z wyników kontroli jakości i prawidłowości oznakowania ryb i przetworów rybnych oferowanych pod marką własną sieci handlowych, a także produktów z segmentu „luksusowe".

REKLAMA

Celem kontroli była ocena jakości produktów w stosunku do obowiązujących przepisów oraz deklaracji producentów zamieszczonych w oznakowaniu, a także przestrzegania zasad obrotu tymi produktami.

Kontrolą objęto przetwory oferowane pod marką własną sieci handlowej w czterech sklepach należących do sieci handlowych w Kłodawie, Międzyrzeczu, Świebodzinie i Gubinie, oraz luksusowe przetwory rybne w hurtowni w Gorzowie Wlkp. i w sklepie należącym do sieci handlowej w Żarach. Sprawdzono łącznie 21 partii ryb i przetworów rybnych.

W wyniku przeprowadzonych badań ustalono, że oceniane partie przetworów rybnych odpowiadały wymaganiom zawartym w obowiązujących przepisach oraz w deklaracjach producentów zamieszczonych w oznakowaniu produktów.  W zakresie oznakowania przetworów również nie stwierdzono nieprawidłowości. Przetwory były oferowane do sprzedaży w ustalonych dla nich datach minimalnej trwałości, a zadeklarowana masa netto produktu odpowiadała deklaracjom producenta. Ponadto, wszystkie badane partie przetworów rybnych oferowano do sprzedaży zgodnie z zaleceniami producentów oraz przepisami.

Jeżeli chodzi o kontrolę przetworów oferowanych jako luksusowe, jej wyniki również są pozytywne. W toku przeprowadzonych kontroli łącznie sprawdzono 10 partii ryb i przetworów rybnych. W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych ustalono, że oceniane partie odpowiadały wymaganiom zawartym w obowiązujących przepisach oraz w deklaracjach producentów zamieszczonych w oznakowaniu produktów. Nie stwierdzono również nieprawidłowości dotyczących stosowanych substancji dodatkowych. W badanej paście z tuńczyka bez konserwantów stwierdzono wprawdzie zawartość kwasu sorbowego i kwasu benzoesowego lecz była ona poniżej granicy oznaczalności. Stwierdzono również prawidłowość oznakowania przetworów rybnych w świetle obowiązujących przepisów. W tym zakresie zbadano 10 partii przetworów rybnych. W wyniku powyższego zakwestionowano jedynie 2 partie. Znajdujące się w obrocie ryby i przetwory przechowywane były w sposób właściwy, były również właściwie oznakowane. 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12558

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA