PARTNER PORTALU Partner portalu: Herosi Polskiej Przedsiębiorczości

IH: wzrósł odsetek nieprawidłowości produktów mięsnych

Autor: Rzeczpospolita 7 grudnia 2010 12:35

Z ostatnich badań Inspekcji Handlowej wynika, że niemal dwukrotnie wzrósł odsetek nieprawidłowości, jeśli chodzi o mięso i jego przetwory (z 8,7 do 17,7 proc.) - pisze Rzeczpospolita.

Najczęściej okazywało się, że produkty mięsne mają niewłaściwą konsystencję, niższa jest zawartość mięsa, białka, a wyższa skrobi, skład produktu był zaś inny, niż wynikało z deklaracji producenta. Wszystkie te wykryte wady świadczą o używaniu tańszego, gorszego mięsa. Jeśli chodzi o same ryby - najwięcej zastrzeżeń dotyczyło niższej od deklarowanej masy ryby oraz jej niewłaściwego smaku, zapachu i wyglądu. Świadczy to o użyciu ryb o niewłaściwej jakości, znacznie tańszych, oraz nieprzestrzeganiu procedur technologicznych. Kontrolerzy zakwestionowali w rybach mrożonych nieuzasadnione zwiększenie ilości glazury - otoczki z lodu. Mogło to wprowadzać konsumentów w błąd co do rzeczywistej wagi kupowanego towaru.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 923188
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane