IH: wzrósł odsetek nieprawidłowości w mięsach i jego przetworach

Autor: Rzeczpospolita 7 grudnia 2010 12:24

Z ostatnich badań Inspekcji Handlowej wynika, że że niemal dwukrotnie wzrósł odsetek nieprawidłowości, jeśli chodzi o mięso i jego przetwory. Najczęściej okazywało się, że produkty mięsne mają niewłaściwą konsystencję, niższa jest zawartość mięsa, białka, a wyższa skrobi, skład produktu był zaś inny, niż wynikało z deklaracji producenta - czytamy w Rzeczpospolitej.

Jeśli chodzi o same ryby - najwięcej zastrzeżeń dotyczyło niższej od deklarowanej masy ryby oraz jej niewłaściwego smaku, zapachu i wyglądu. Świadczy to o użyciu ryb o niewłaściwej jakości, znacznie tańszych, oraz nieprzestrzeganiu procedur technologicznych. Kontrolerzy zakwestionowali w rybach mrożonych nieuzasadnione zwiększenie ilości glazury - otoczki z lodu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11686

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane