IJHARS: Aż 41 proc. wędlin jest źle oznakowanych

Autor: portalspozywczy.pl 11 maja 2009 11:38

Inspektorzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadzili kontrolę wędlin z mięsa czerwonego. Aż 41 proc. badanych w IV kwartale 2008 r. partii wędlin w opakowaniach jednostkowych było źle oznakowanych. 5 proc. partii produktów miało skład niezgodny z etykietą

 Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był brak lub nieprawidłowo podany wykaz składników wykorzystanych w procesie produkcji, np. brak procentowej zawartości mięsa, nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego, np. brak grupy technologicznej, rodzaju i podstawowych procesów technologicznych stosowanych produkcji. W odniesieniu do mięsa wołowego nieprawidłowe znakowanie wykazano w 5 proc. skontrolowanych partii elementów kulinarnych mięsa wołowego.

Kontrola parametrów fizykochemiczych wykazała niezgodności z deklaracją produceta w 5 proc. partii wędlin z mięsa czerwonego. Nieprawidłwości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Analizując wyniki badań pod kątem wielkości partii najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w wędzonkach.

W ocenie organoleptycznej deklaracji producenta nie spełniało 0,3 proc. skontrolowaych partii wędlin.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11009

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane