IJHARS bada produkty typu "light". Nieprawidłowości w co trzecim skontrolowanym podmiocie

Autor: IJHARS, www.dlahandlu.pl 19 marca 2013 11:44

W IV kwartale 2012 roku po raz pierwszy przeprowadzono odrębną kontrolę przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, tj. zawierających na opakowaniu informację typu „0% tłuszczu”, „light”, „fit”, „chudy”. Nieprawidłowości stwierdzono bowiem w niemal co trzecim skontrolowanym podmiocie.

Inspektorzy przede wszystkim sprawdzili jakość serów twarogowych, mlecznych napojów fermentowanych (w tym głównie jogurtów) oraz różnego rodzaju serków (w tym serków „wiejskich", homogenizowanych i twarożków). Ponadto kontrolą objęto pojedyncze partie mleka, mleka zagęszczonego, serów podpuszczkowych, pleśniowych, solankowych i serków topionych, które również należały do kategorii produktów typu „light".

Jak czytamy w publikacji IJHARS, działania kontrolne przeprowadzono w 59 zakładach przetwórstwa mlecznego. Wyniki kontroli wskazują, że nie wszyscy producenci wywiązują się ze swoich obowiązków. Nieprawidłowości stwierdzono bowiem w niemal co trzecim skontrolowanym podmiocie.

Wymagań w zakresie parametrów fizykochemicznych nie spełniło 12,1% kontrolowanych partii produktów. W przedmiotowym zakresie zakwestionowano jakość handlową mleka, serków, serów twarogowych i pleśniowych. Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim zawyżonej zawartości tłuszczu. Nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w przypadku 15,3% partii wyrobów poddanych kontroli. Polegały one m.in. na podawaniu zawyżo-
nej zawartości składników charakterystycznych. Na przykład producent „pomylił się" i na opakowaniu zadeklarował zawartość owocu na poziomie 4%, podczas gdy jego faktyczna zawartość w produkcie wynosiła 0,9%.

Inspektorzy JHARS zakwestionowali również stosowanie sformułowań, które sugerowały szczególne cechy danego wyrobu, podczas gdy wszystkie
tego rodzaju produkty mają takie same właściwości. Przykładowo na opakowaniu „jogurtu naturalnego" umieszczono informację „bez dodatku cukru", podczas gdy zgodnie z obowiązującymi przepisami do przedmiotowego przetworu mlecznego cukier nie może być dodawany. Nie jest bowiem substancją konieczną do jego wyprodukowania. Taka informacja stanowi zatem niedozwolony chwyt marketingowy, bo „jogurt naturalny bez cukru" w niczym nie różni się od zwykłego „jogurtu naturalnego".

Jak informuje IJHARS, czasem zdarza się, że producenci aby „ułatwić sobie życie" i mniejszym nakładem pracy uzyskać wyroby o określonych cechach (np. organoleptycznych), stosują niedozwolone dla poszczególnych rodzajów przetworów mlecznych składniki i dodatki. W trakcie przeprowadzonej kontroli zakwestionowano np. stosowanie karagenu w przypadku mleka UHT czy cukru w fermentowanych napojach mlecznych bez dodatków smakowych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10803

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane