IJHARS: Niezgodności w zakresie oznakowania napojów, soków i kaw sięgają nawet 43,7 proc. przebadanych partii produktów

Autor: portalspozywczy.pl 11 września 2009 15:28

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania artykułów rolno-spożywczych. Jej wyniki wskazują, że producenci nie stosują aktualnych przepisów prawnych dotyczących znakowania.



Kontrolą w zakresie prawidłowości znakowania objęto cztery grupy artykułów rolno-spożywczych: fermentowane napoje winiarskie, soki owocowe, napoje bezalkoholowe i kawą rozpuszczalną, znajdujące się w 99 podmiotach zajmujących się produkcją i wprowadzaniem do obrotu, na terenie całego kraju.
Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, że niezgodności w zakresie znakowania, w odniesieniu do poszczególnych asortymentów objętych niniejszą kontrolą, kształtują się na poziomie 19,2 proc. do 43,7 proc. partii. Najniższy odsetek nieprawidłowości odnotowano w przypadku soków owocowych (19,2 proc.), najwyższy w przypadku napojów bezalkoholowych (43,7 proc.). Odsetek nieprawidłowości dotyczących kawy rozpuszczalnej oraz fermentowanych napojów winiarskich wynosił odpowiednio 33,3 proc. i 42,4 proc.
Porównując wyniki bieżącej kontroli z wynikami kontroli przeprowadzonych w latach 2005-2008 roku stwierdzono poprawę jakości w zakresie znakowania soków owocowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz niewielką poprawę w przypadku kawy rozpuszczalnej. Zauważono jednak znaczne pogorszenie jakości w zakresie znakowania obserwujemy w przypadku napojów bezalkoholowych.
Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, iż producenci kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych nie stosują aktualnych przepisów prawnych dotyczących znakowania. Nadal do obrotu wprowadzane są artykuły niewłaściwie oznakowane.
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie prawidłowości znakowania, wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały min. 50 decyzji 31 zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów niewłaściwie oznakowanych (17 decyzji dotyczyło fermentowanych napojów winiarskich, 14 dotyczyło napojów bezalkoholowych) oraz 19 nakazujących poddanie odpowiednim zabiegom mającym na celu doprowadzenie znakowania do wymogów określonych w przepisach (2 dotyczyły fermentowanych napojów winiarskich, 3 soków owocowych, 12 napojów bezalkoholowych, 2 kawy rozpuszczalnej).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane