IJHARS przebadał przetwory mięsne, w 33 proc. były to zafałszowane produkty

Autor: IJHARS, www.dlahandlu.pl 14 lutego 2012 11:04

W 2011 roku Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przeprowadził kontrole mające na celu wykrywanie zafałszowań przetworów mięsnych poprzez stosowanie tańszych surowców lub wszelkiego rodzaju zamienników surowcowych nie zadeklarowanych przez producentów.

W ubiegłym roku przeprowadzono badania 117 próbek w kierunku wykrycia dodanych surowców drobiowych nie zadeklarowanych przez producenta. Obecność tych surowców w ilościach powyżej granicy oznaczalności stwierdzono w 39 próbkach przetworów mięsnych, co stanowi 33,3 proc. badanych próbek.
W przypadku 16,1 proc. z 93 badanych próbek stwierdzono obecność surowca wołowego dodanego do przetworów mięsnych, który nie został zadeklarowany w oznakowaniu przez producenta.

Przeprowadzono także badania jakościowe w kierunku wykrywania preparatów sojowych dodawanych do przetworów mięsnych w celu zwiększenia zawartości białka. Badaniom poddano 15 próbek, w których producenci nie zadeklarowali dodatku tych preparatów. W 10 próbkach (66,7 proc.) stwierdzono obecność DNA soi, co świadczy o nierzetelnym informowaniu konsumentów o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11056

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane