IJHARS skontrolował jakość handlową pieczywa półcukierniczego

Autor: IJHARS 9 stycznia 2012 11:05

Kontrolę przeprowadzono w 105 podmiotach prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji pieczywa półcukierniczego. Wśród podmiotów objętych kontrolą, 5 producentów produkowało wyroby posiadające chronione oznaczenie geograficzne, w tym 4 producentów wypiekało rogala świętomarcińskiego, a 1 obwarzanka krakowskiego.

Wszystkie skontrolowane partie pieczywa półcukierniczego odpowiadały zadeklarowanym przez producenta wymaganiom w zakresie cech organoleptycznych. Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 13 partii pieczywa półcukierniczego (17,6 proc. skontrolowanych partii). Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 16 partii (5,8  proc. skontrolowanych partii). Na 28 partii wyrobów piekarskich, które poddano wybiórczej kontroli zawartości netto, zaniżoną masę netto w odniesieniu do deklaracji producenta wykazano w 5 partiach wyrobów piekarskich.

Kontrola jakości handlowej pieczywa półcukierniczego jest pierwszą kontrolą planową przeprowadzoną przez IJHARS, skierowaną na tego typu produkty.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane