PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

IJHARS skontrolowała jakość przetworów z mięsa czerwonego

Autor: IJHARS, www.dlahandlu.pl 11 kwietnia 2012 12:12

IJHARS skontrolowała jakość przetworów z mięsa czerwonego

Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Kontrolę przeprowadzono w 96 zakładach przetwórstwa mięsnego, co stanowi 9,3% zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju. Najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło jej oznakowania.

REKLAMA

Sprawdzono jakość handlową kiełbas, pasztetów, konserw mięsnych sterylizowanych, wędlin surowych i dojrzewających, produktów blokowych i wędzonek, uwzględniając wyroby należące do grupy premium, tj. posiadające znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Najwyższa jakość 2010, Produkt najwyższej jakości Jesień 2009 oraz określenia w nazwie, np. „Premium", „staropolska", „domowa", „ekstra", „zakonna", „wiejska", „wyrób ze starej Spiżarni", „kresowa", itp.

 

IJHARS podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli zwraca uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania, tj. 35,7 proc. wszystkich skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych. W grupie wyrobów zaliczanych do klasy premium zakwestionowano prawidłowść oznakowania 48,3 proc. partii. Stwierdzono, m. in. nieprawidłowo podany wykaz składników użytych do produkcji,w tym nieuwzględnienie wszystkich surowców wykorzystanych do przygotowania produktu (np. alergenów, wody i dozwolonych substancji dodatkowych) oraz nieprecyzyjną nazwę wyrobu gotowego, tj. brakowało rodzaju wędliny oraz procesu technologicznego.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 15,9 proc. wszystkich partii przetworów z mięsa czerwonego. W grupie wyrobów zaliczanych do klasy premium zakwestionowano parametry fizykochemiczne odnośnie 24,1 proc. partii. Najczęściej kwestionowano obecność niezadeklarowanych surowców mięsnych, tj. w 19 partiach (34,5 proc. ogółu partii, w których stwierdzono nieprawidłowości), zawyżoną zawartość tłuszczu, tj. w 14 partiach (25,5 proc. ogółu partii, w których stwierdzono nieprawidłowości) oraz zaniżoną zawartość białka, tj. w 13 partiach (23,6 proc. ogółu partii, w których stwierdzono nieprawidłowości).


Na przestrzeniczterech lat udział wszystkich partii nieprawidłowo oznakowanych utrzymuje się na poziomie od 41,0 proc. w 2008 r. do 35,2 proc. w 2011 r. Wyniki analiz laboratoryjnych pokazały, że w 2011 r., procentowy udział liczby partii przetworów z mięsa czerwonego z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych był wyższy o 5,4 p.p, 6,7 p.p. i 11,9 p.p. w stosunku odpowiednio do 2010 r., 2009 r. i 2008 r. Wysoki odsetek partii niezgodnych z deklaracją producenta odnotowanych w 2011 r. jest rezultatem wdrożenia metody PCR do identyfikacji surowców mięsnych na podstawie DNA.  

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16151

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA