IJHARS: W I kw. ponad połowa produktów spożywczych była źle oznakowana

Autor: portalspozywczy.pl 21 maja 2009 12:50

Pieczywo nadal jest źle znakowane - wynika z kontroli wojewódzkich inspektoratów JHARS. Na błędne oznaczenia można też łatwo trafić w przypadku wędlin podrobowych i parówek, serów podpuszczkowych oraz marynat rybnych. Te ostatnie są też bardzo często fałszowane - nieprawidłowości stwierdzono w ponad 52 proc. skontrolowanych parti.

Jeszcze w IV kwartale 2008 r. kontrola inspektoratów wykazała, że 52,7 proc. badanych partii pieczywa było źle oznakowanych. Najnowsze wyniki są jeszcze gorsze. Aż 66,7 proc. partii badanego pieczywa mieszanego okazało się błędnie oznakowanych. Oprócz nieprawidłowych nazw, częstym błędem było niezamieszczenie informacji o niektórych składnikach, w tym substancji alergennych.

Niewłaściwe oznakowanie wykazano także w aż 60,5 proc. skontrolowanych partii wędlin podrobowych i parówek, w 56,7 proc. skontrolowanych partii marynat rybnych oraz w 22,7 proc. skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających.

Najnowsze kontrole wykazały również nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych. Dotyczyły przede wszystkim marynat rybnych, gdzie stwierdzono zafałszowania w 52,4 proc. partiach produktów, przy czym w ponad 40 proc. badanych partii zauważono zaniżoną zawartość mięsa ryb.

W 4,5 proc. partii serów podpuszczkowych dojrzewających stwierdzono zniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta. 9 proc. badanych serów oceniono negatywnie z powodu nieprawidłowego oczkowania oraz nieczystego smaku i zapachu.

IJHARS zapowiada, że będzie kontynuować kontrole.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10864

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane