PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

IJHARS: Znacząca liczba nieprawidłowości w jakości handlowej warzyw i owoców

Autor: wwww.dlahandlu.pl/IJHARS 20 października 2011 09:50

Kontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 69 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 44 podmiotach (tj. 64 proc. ogółu skontrolowanych).

Zgodnie z rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, z uwzględnieniem produktów z grupy Premium.
Kontrola przetworów owocowych i warzywnych mająca na celu sprawdzenie jakości handlowej tych produktów, wykazała znaczącą liczbę nieprawidłowości.

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, konfitur, powideł oraz warzyw konserwowych, marynowanych i sałatek, na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Deklaracji jakościowych w zakresie oceny organoleptycznej oraz / lub parametrów fizykochemicznych nie spełniało 13% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 11% skontrolowanych partii przetworów owocowych oraz 15% skontrolowanych partii przetworów warzywnych. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 31% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 39% skontrolowanych partii przetworów owocowych i 28% skontrolowanych partii przetworów warzywnych.

Zastosowanie składników w ilości innej niż deklarowano, zaniżenie masy netto artykułu, nieprawidłowa obróbka surowca oraz stosowanie surowców o niewłaściwej jakości są wynikiem zaniedbań i nieprawidłowości wynikających z samego procesu wytwarzania przetworów, bądź zamierzonego działania przedsiębiorców, którego celem jest oszukanie odbiorcy finalnego. Ujawnione nieprawidłowości potwierdzają przypadki braku zgodności jakości artykułu z deklaracją producenta.

W toku kontroli znakowania ujawniono wiele nieprawidłowości, które mogły wprowadzić konsumenta w błąd, np. brak wskazania składnika alergennego, podanie nazwy produktu niezgodnej z przepisami bądź specyfikacją lub dokumentem normalizacyjnym, brak procentowej zawartości składnika lub składników podkreślonych w oznakowaniu w formie graficznej lub pisemnej.

Niepokojącym jest fakt wydłużania terminów ważności przetworów owocowych i warzywnych, który świadczy o nieuczciwości producentów.

Porównując wyniki niniejszej kontroli z kontrolami przeprowadzonymi w 2008 roku oraz 2010 roku można zauważyć wzrost nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych. W przypadku przetworów warzywnych procent partii niezgodnych z deklarowanymi parametrami jakościowymi jest identyczny jak w roku poprzednim.

Udział partii przetworów warzywnych nieprawidłowo oznakowanych jest znacznie mniejszy (tj. o 21 punktów procentowych) w porównaniu z poprzednim rokiem. Należy jednak podkreślić różnicę w zakresie skontrolowanego asortymentu w poszczególnych latach. W 2008 roku oraz w toku przedmiotowej kontroli sprawdzono przede wszystkim znakowanie warzyw konserwowych, a w 2010 roku warzyw marynowanych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11517

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane