Jakość przetworów mlecznych jest coraz lepsza

Autor: portalspozywczy.pl 7 stycznia 2010 11:28

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej artykułów mlecznych. Porównując wyniki kontroli przeprowadzonych w II i III kwartale 2009 roku można zaobserwować poprawę jakości przetworów z mleka w zakresie cech mikrobiologicznych, fizykochemicznych i organoleptycznych oraz nieznaczne pogorszenie - w zakresie znakowania opakowań.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych, takich jak: mleko, śmietanka, śmietana, tłuszcze mleczne (w tym masło), mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe, serki smakowe, sery podpuszczkowe oraz topione, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.

W wyniku przeprowadzonej kontroli jakości handlowej artykułów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania opakowań - 32,8 proc. skontrolowanych partii. Mniejszy udział nieprawidłowości dotyczył analiz fizykochemicznych oraz oceny organoleptycznej, bo odpowiednio 10,6 proc. i 2,1 proc. partii objętych badaniami laboratoryjnymi. Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych (mikrobiologii charakterystycznej) przetworów mlecznych.

W stosunku do I kwartału w III kwartale 2009 roku odnotowano poprawę jakości handlowej przetworów z mleka we wszystkich aspektach kontroli.

Należy podkreślić utrzymującą się na przestrzeni kolejnych kwartałów 2009 roku poprawę cech fizykochemicznych artykułów mlecznych oraz utrzymujący się na wysokim poziomie udział partii nieprawidłowo oznakowanych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11586

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane