Jesienią ceny warzyw spadną o 20-30 proc.

Autor: Dziennik Zachodni 9 sierpnia 2010 09:49

Jesienią ceny warzyw spadną o 20-30 proc.

Susze, powodzie i podtopienia w niektórych rejonach zniszczyły tysiące hektarów upraw przez co w tym roku mamy mało warzyw i owoców, a na straganach zostawiamy więcej pieniędzy. Kilogram świeżej pietruszki na targowiskach kosztuje od 9 do 15 zł, a za seler trzeba zapłacić od 4,50 do 9 zł. Tańsze są tylko marchew i ziemniaki - czytamy w Dzienniku Zachodnim.

Jak informuje Dziennik Zachodni te osoby, które liczą każdy grosz, z dogadzaniem podniebieniu będą musiały poczekać do jesieni, bo dopiero wtedy, gdy rozpoczną się główne zbiory warzyw, będzie taniej o 20-30 procent. Ceny na giełdach w porównaniu do ubiegłego roku wzrosły o 20 procent. Są jednak warzywa i owoce, za które zapłacimy nawet dwa razy więcej.

GUS ocenia, że produkcja warzyw wyniesie w tym roku ok. 4,3 mln ton, co oznacza, że tegoroczne zbiory będą o około 7 proc. niższe od średniej z lat 2001-2005 i 10 proc. niższe niż ubiegłoroczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11272

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane