PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Katowicka Inspekcja Handlowa bada markety w zakresie jakości owoców i warzyw

Autor: dlahandlu.pl 18 stycznia 2011 12:46

Katowicka Inspekcja Handlowa poinformowała o wynkach kontroli jakości handlowej owoców i warzyw nie objętych unijnym systemem kontroli przeprowadzonej w placówkach handlowych w IV kw. 2010 r. Stwierdzone w toku kontroli nieprawidłowości dotyczyły niewłaściwej jakości towarów oraz nieprawidłowego oznakowania.

W IV kwartale 2010 r., przeprowadzono w powyższym zakresie ogółem 9 kontroli obejmując nimi 8 sklepów sieci handlowych w tym:
dwukrotnie - w hipermarkecie „Auchan" w Mikołowie, w markecie „Kaufland" w Chorzowie w trzech sklepach Biedronki, markecie E.Leclerc w Chorzowie, hipermarkecie „Tesco" w Bielsku-Białej oraz w markecie „Simply" w Częstochowie.

Ogółem zbadano 46 partii o wartości 13.962 zł, z których zakwestionowano 14 partii - co stanowi 30 proc. ilości skontrolowanych partii. W wyniku kontroli skierowano: 8 wystąpień do producentów kwestionowanych towarów, 9 wystąpień do Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, 2 wystąpienia do organu nadzoru sanitarnego oraz 6 wystąpień do jednostek nadrzędnych kontrolowanych sklepów.

- Wyniki z przeprowadzonych kontroli wykazały, że jakość handlowa owoców i warzyw jest zróżnicowana w poszczególnych grupach asortymentowych; mimo iż ogółem stwierdzono 30 proc. wadliwych towarów to w przypadku grzybów było to aż 92 proc. badanych partii, ziemniaków 20 proc. a bakalii tylko 4 proc. Niewłaściwą jakość stwierdzono w przypadku 60 proc. badanych laboratoryjnie partii grzybów suszonych oraz 10 proc. partii ziemniaków zbadanych na miejscu w kontrolowanych placówkach. Jakość badanych partii bakalii nie budziła zastrzeżeń. Szczególnie niepokojącym w przypadku grzybów był fakt ich kwestionowania z powodu zapleśnienia. W przypadku wszystkich kwestionowanych partii grzybów nie uwidoczniono informacji dot. roku zbiorów, ponadto zastrzeżenia w jednym przypadku budził brak nr atestu, a w drugim - sposób jego uwidocznienia. Pozostałe nieprawidłowości w oznakowaniu nie utrudniały konsumentowi korzystania z towarów poza przypadkiem gdzie nie podano warunków przechowywania (grzybów), które mają niewątpliwy wpływ na jakość (nieprawidłowe mogą być przyczyną zapleśnienia) - czytamy w podsumowaniu kontroli.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11370

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane